Het voedsel van schapen

Wie zijn schaap gezond wil houden, zal het dier een goed uitgebalanceerd dieet moeten voeren. Wat goed voor je ooi is, hangt af van verschillende factoren. Maar de basis van het voedsel is voor alle schapen hetzelfde.

En die basis is goed ruwvoer. Wie het ruwvoer niet op orde heeft, kan geen gezond dier houden. Wanneer je je ooi hobbymatig houdt, is goed ruwvoer genoeg. Je kunt het eventueel nog aanvullen met wat rundvee- of schapenbiks. Schapen hebben langvezelig materiaal nodig voor de penswerking. Luzerne en hooi vallen hier onder andere onder. Een schaap herkauwt 4 tot 6 keer per 24 uur en doet dat telkens 10 tot 50 minuten.
schapen voedsel
Behoefte
Stem het voedsel altijd af op de behoefte van het dier. Wanneer een ooi te rijk gevoerd wordt, heeft dat een invloed op het aflammeren. Een ooi heeft tot vier weken voor de geboorte genoeg aan gras en hooi. De laatste vier weken neemt een ooi minder voedingsstoffen op, wat betekent dat je extra eiwitten en energie bij zult moeten voeren.

Als je ooi in een goede conditie is, kun je de doornuitsteeksels van de lendewervels goed voelen wanneer je er flink op drukt. Als je ze niet kunt voelen is je ooi te dik. Wanneer de doornuitsteeksels scherp zijn en je je vinger eronder kunt schuiven, is je ooi te mager.

Krachtvoer
Wanneer je ooi ziek is, ligt de oorzaak vaak bij het voer. Daarom is het van groot belang dat je altijd kijkt naar de periode en de soort ooi. Aan het einde van de dracht is het belangrijk dat de ooi een goede conditie heeft, anders heb je de kans dat ze melkziekte krijgt. Melkziekte voorkom je door ooien aan het einde van de dracht niets meer te voeren dat een scheve calcium-fosforverhouding heeft, zoals granen en aardappelen. Voer ook nooit iets met dierlijke eiwitten, want dan heb je kans op scrapie.

De reguliere schapenbrok is aangepast op de behoefte van Texelaars. Zij hebben een risico op kopervergiftiging. Heb je heideschapen? Die hebben een veel hogere koperbehoefte dan dat er in schapenbrok zit. Daarom is het slimmer op heideschapen te voeren met rundveebrok.

Voer je ooien zo dat ze er allemaal bij kunnen, zo’n anderhalve meter bak per ooi. Als je meerdere ooien hebt is het misschien slim om het voer over meerdere voerplekken te verdelen.

Fokkerij
Wanneer je gaat fokken is het erg belangrijk dat je ooi een goede conditie heeft. Een ooi die te dik of te mager is wordt namelijk minder snel drachtig. Wanneer je ooi drachtig is is enkel weidegang normaal gesproken voldoende om haar op conditie te houden.

Professionele schapenhouders passen vaak ‘flushing’ toe. Voor het dekken geven ze meer voer, waardoor het aantal ovulaties hoger wordt. Zo krijg je meer levend geboren lammeren. Flushing is altijd aan te raden bij ooien die wat mager zijn. Dit doe je ongeveer 1 maand voor het dekken.

Drachtige ooien
De eerste drie maanden van de dracht van een ooi hoef je weinig te veranderen aan het rantsoen. De lammeren gaan vanaf drie maanden tot de geboorte sneller groeien, waardoor de inhoud van het maagdarmkanaal kleiner wordt. De ooi kan dan dus minder voedsel opnemen. Wanneer je niet geconcentreerd voert zal de ooi haar vetreserves aan moeten spreken om de lammeren te laten groeien.

Begin daarom dus niet te laat met bijvoeren. Er bestaan speciale brokken voor drachtige ooien. Wanneer je de ooi op stal wilt laten staan zul je het rantsoen rustig aan aan moeten passen. Een ooi die melk geeft moet wel genoeg energie hebben om die melk te produceren. Voer daarom ten alle tijden goed hooi en zorg voor schoon water.

Een pasgeboren lam moet veel en vaak biest drinken. Dus wanneer de melkproductie van de ooi tegenvalt, moet je de lammeren bijvoeren. Dit kan met runderbiest of kunstmelk en later met lammerenbrok. Een lam gaat vast voer eten wanneer hij twee weken oud is. Kijk goed naar de kwaliteit van je weide. Als die niet goed is, is het slim om je lammeren bij te voeren. Geef lammeren een krachtvoer dat niet te veel mineralen bevat, de beste lammerenbrokken zijn hier op aangepast.

Afspenen
Na het spenen geef je hooi met daarnaast onbeperkt krachtvoer. Wanneer je een ooi voor de eerste keer wilt laten dekken moet ze minstens 45 kilogram wegen. Kuilvoer kun je beter niet te eten geven, want de kans bestaat dat kuilvoer Listeria-bacteriën bevat waardoor het schaap listeriose krijgt. Hier krijgen ze weer hersenontsteking, bloedvergiftigingen en verwerpingen van. Runderen kunnen een stuk beter tegen deze bacterie dan schapen. Daarom adviseert de Gezondheidsdienst voor Dieren om alleen kuilgras te voeren dat onder ideale omstandigheden de grond is in gegaan. Er mag geen grond in het kuilgras zitten, dus weides met molshopen geven een groot risico. Het slimste is om het risico niet te lopen en gewoon hooi te voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *