Wat voor voeding heeft een paard nodig?

Paarden eten hoofdzakelijk gras, hooi en/of kuilgras. Dit wordt ook wel ruwvoer genoemd. Het ruwvoer bevat voor deze edele dieren de energie, eiwitten, vetten, mineralen en sporenelementen die ze nodig hebben. Overigens is het ook zo dat hun maag en darmen gevoelig zijn en zich echt op dit soort voedsel hebben aangepast. Het is heel belangrijk om de hengst of de merrie ruwvoer te geven. Het zorgt ervoor dat het maag en darmkanaal goed blijft werken. Zo houd je het paard of de pony gezond en in goede conditie. Als deze dieren in de wei staan zijn ze de hele dag bezig om zich met het gras te voeden. Ze scharrelen zo hun dagelijkse behoefte aan voeding bij elkaar.

Er is ruwvoer en krachtvoerwat voor voedsel eet een paard

We hadden het net al even over ruwvoer. Het is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse voeding voor paarden. Het is namelijk zo dat het dier hier een behoorlijk groot deel aan energie uithaalt. Ruwvoer is de basis maar kan soms nogal eens wisselen van samenstelling in sommige gevallen is het nodig om nog wat extra bij te voeren. Dit wordt ook wel krachtvoer genoemd. Bij de term krachtvoer moet je denken aan bijvoorbeeld muesli of brokken. Zorg altijd voor een goede verdeling tussen ruw en krachtvoer. Geef je teveel krachtvoer en te weinig ruwvoer dan kunnen paarden last krijgen met hun spijsvertering. Je moet dus een goede balans vinden tussen kracht en ruw voer.

Staan deze edele dieren op stal geeft ze dan verspreid over de dag kleine porties

Een hengst of merrie in de wei doet er heel de dag over om aan zijn dagelijkse hoeveelheid voedsel te komen. Op gras moet een paardje stevig kauwen en daar is hij of zij hele dag mee bezig. Staat de knol of het rijpaard op stal dan moet je niet al het voedsel in een keer geven. Geef liever over de dag verspreid bijvoorbeeld wat kleinere porties met brokken. Als je wel alles in een keer geeft dan zal dit beest alles in een keer opeten. Waardoor bijvoorbeeld de pony of het paardje zich daarna gaat vervelen. Hij of zij heeft zijn dagelijkse portie voedsel dan al in een keer binnen en hoeft verder niets meer te doen. Om deze edele dieren gezond te houden is het beter om meerdere keren per dag kleinere porties te geven.

Bij het voeren goed opletten naar wat het dier precies nodig heeft

Een goed uitgebalanceerd menu samenstellen voor een hengst, merrie, pony of veulen is best moeilijk. Je moet namelijk goed kijken naar hoe actief de dieren zijn en bijvoorbeeld ook naar het ras. Stel dat jouw paardje meedoet aan dressuur of springwedstrijden en je regelmatig met het dier traint. Dan heeft dit beest veel meer beweging dan een soortgenoot die alleen maar een paar rondjes in de wei of in de rijbak loopt. Uiteraard is het dan hele erg belangrijk om de hoeveelheid voedsel hierop af te stellen. Daarnaast zijn er enkele paardenrassen die aanleg hebben om snel dik te worden. Fjorden of Halflingers zijn hier twee voorbeelden van. Je moet onder andere bij dezen twee rassen goed uitkijken met bijvoeren. Het is namelijk zo dat door ze teveel eten te geven er ernstige gezondheidsproblemen kunnen ontstaan.

Raadpleeg de dieren of vee arts of vraag informatie over paardenvoeding aan een fokker

Het is helemaal niet zo gek als je niet goed weet, wat en hoeveel je deze edele dieren aan eten moeten geven. Het is namelijk afhankelijk van een aantal belangrijke punten zoals beweging en ras. Wil je de merrie of het hengst in topconditie houden dan is een goed samengesteld menu echt van essentieel belang. Wil je nu precies weten wat voor jouw pony of paard het beste voer is? Vraag het eens aan de dieren of veearts. Die weet precies wat het beste voer is en kan je advies geven over een goed samengesteld menu voor jouw paardje of pony.Overigens kan een goede fokker je hier ook uitgebreid over adviseren en informeren. Een goede fokker weet namelijk ook alles over deze dieren en hoe je door middel van bepaald soort voer het beest gezond en in topconditie kunt houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *