Je paard voeren: het hoeft niet lastig te zijn

Wanneer je leken vraagt wat je een paard zou moeten voeren, dan krijg je in de meest gevallen het antwoord ‘gras!’. In het wild grazen ze continu en eten ze alleen de beste sprietjes. Hun spijsverteringskanaal is erop ontworpen het beste te functioneren wanneer het vol is en constant aan het werk is. Domesticeren, en dus op stal staan en werken, betekent dat het dieet van paarden aangepast moet worden en een balans moet vormen tussen ruwvoer van hoge kwaliteit en de energiebehoefte.

Afhankelijkheid van voedsel

Net zoals alle dieren moet een paard eten om in conditie te blijven, te herstellen en energie te krijgen. Hij is een grazer en is geëvolueerd tot een dier wat continu voer moet opnemen. Het is dan ook logisch dat ze psychologisch afhankelijk zijn van het feit dat ze bijna continu moeten eten. Wanneer ze niet continu in beweging zijn of eten, kunnen er nare ziektes ontstaan die de dood tot gevolg hebben.

Buikpijn

Met zo’n groot en complex spijsverteringsstelsel is het handhaven van het juiste bacterieniveau in de darmen cruciaal. Ze kunnen niet overgeven of boeren en al het gas dat zich opstapelt moet er dus aan de achterkant uit. Als dat einde vol zit met vastgepakt materiaal omdat de darmbacteriën uit balans zijn door een plotselinge verandering in dieet of het gebrek aan goed ruwvoer, dan kan het leiden tot complicaties zoals een gedraaide darm of koliek. Of allebei, en dat is dodelijk. Zorg er daarom voor dat ze nooit langer dan 4 uur zonder ruwvoer staan. Een lege maag zorgt ervoor dat er maagzuur ontstaat, waardoor er maagzweren worden ontwikkeld. Het zijn geen dieren die erop zijn gemaakt om een lange tijd met een lege maag te staan. Maagzweren zorgen voor een slechte conditie en zijn vaak de veroorzaker van luchtzuigen, wat heel erg vervelend kan zijn. Ook zijn ze niet altijd goed te behandelen, zorg dus dat je ze voorkomt.

Veel granen

Een paard is een herbivoor dus de basis van zijn dieet is ruwvoer. Dit kan gras, hooi of voordroog zijn. Wanneer een hij genoeg ruwvoer krijgt zijn de darmen altijd gevuld, zoals ook in het wild het geval zou zijn. De spijsvertering produceert ook warmte, waardoor hij warm blijft van binnen. Daarom is het belangrijk dat er in de winter altijd genoeg ruwvoer is. Het liefst onbeperkt, maar de minimale behoefte is 1 tot 2 procent van het lichaamsgewicht. Wordt hij snel te dik? Denk dan over de aanschaf van een slowfeeder, dan eten ze wat langzamer maar krijgen ze nog genoeg binnen.

Krachtvoer

Wanneer je sportpaard wat harder aan het werk moet, moet je wat bijgeven naast het ruwvoer. Werkt hij maar licht? Dan heeft hij genoeg aan een vitamine- en mineralen supplement. Maar een sportpaard dat veel prestaties moet leveren heeft behoefte aan wat extra energie en zul je dus bij moeten voeren. Ze hebben vooral eiwitten nodig voor de spieropbouw en vetten voor de energie. Let altijd op het suiker- en zetmeelgehalte van het voer. Veel leveranciers voegen melasse toe om de brokken of muesli wat lekkerder te laten smaken. Dit is echter niet gezond en vergroot de kans op overgewicht en insulineresistentie. Ook voor dieren met bijvoorbeeld PPID of PSSM is een hoog suiker- en zetmeelgehalte zeer slecht.

Er zijn vandaag de dag veel producten op de markt voor de verschillende takken van sport. De meeste voerleveranciers geven gratis advies, maar houd wel in gedachten dat ze hun voer natuurlijk willen verkopen. Daarom is het slim ook rond te vragen in je omgeving. Houd wel in de gaten dat paarden niet hard moeten werken in de eerste 3 uur na een maaltijd.

OvergewichtPaarden eten

Helaas komt overgewicht vaak voor. Het veroorzaakt koliek en hoefbevangenheid, wat de dood tot gevolg kan hebben. Er zijn zelfs speciale campagnes gelanceerd om overgewicht te reduceren. Op dit moment is ongeveer 40% te dik. Ook zijn er speciale schalen waaraan je kunt meten of jouw dier te dik is.

Paarden zijn kieskeurig en eten geen voedsel uit een smerige bak of net. Je zult snel leren wat wel en niet aanslaat. Het ene snoepje is geliefder dan het ander en dat geldt ook voor krachtvoer. Appels of wortels geven variatie aan het dieet en vaak worden supplementen gegeven wanneer er voedingsstoffen tekort worden gekomen.

Zorg dat er altijd water is en houd in de gaten dat het vers is. Houd in de winter ook in de gaten dat de waterbak niet bevriest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *