Waarom staan koeien in de winter op stal?

De koeien gaan in het najaar allemaal op stal

Het is een echt bekend Hollands plaatje in de lente en zomer. De koe die graast in de groene wei. Deze dieren hebben het prima naar hun zin tussen het groene gras. Als het najaar zich aandient gaat de boer zijn stal in orde maken. Zo ongeveer rond november gaat de boer zijn runderen naar binnen halen. Dan mogen deze dieren binnen in een lekker warm verblijf staan. Daar blijven ze dan staan tot zo ongeveer maart of april. We kennen allemaal wel de huppelende stieren en koetjes als ze na de lange winter weer voor het eerst naar buiten mogen.

Waarom moeten deze beesten in de winter naar binnen?waarom koeien in de winter op stal?

Een koe of een stier kan over het algemeen genomen heel goed in de winter buiten blijven staan. Het dier is prima in staat zichzelf te beschermen tegen de winterse temperaturen. De reden dat deze graseters in de winter naar binnen moeten is omdat het gras niet meer groeit. Omdat de runderen geen gras meer kunnen eten moet je ze echt gaan bijvoeren met bijvoorbeeld mais en/of hooi. Daarnaast komt het ook maar al te vaak voor dat de wei wat te drassig of modderig wordt in het najaar en in de winterperiode. In een drassig wei is het vaak heel moeilijk om te lopen. Ook de koeien hebben dan de grootste moeite om in de wei te bewegen of om heen en weer te lopen.

De boer zet zijn runderen in de winterperiode lekker warm binnen in de stal

Over het algemeen genomen kunnen deze dieren heel goed tegen de kou in de winter en hoef je ze om die reden ook echt niet naar binnen te halen. De boer doet dit vooral omdat het wellicht gemakkelijker is in verband met het bijvoeren. Staan de dieren niet naast de boerderij maar ergens anders in een wei dan moet de boer er meerdere keren per dag naar toe om deze graseters bij te voeren. Daarnaast is de slechte conditie van de wei in dit seizoen ook een hele goede reden om deze beesten binnen een warme en droge plek te geven. Een drassig en modderig weiland is voor runderen echt onbegaanbaar. Het is in het najaar en de winter (als dit zich voordoet) ook echt het beste om de dieren dan zo snel mogelijk uit de wei te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *